Mannerheimista on moneksi (Mitä, missä, milloin 2018, 2017)

Itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlien ohella vietettiin vuonna 2017 myös sotamarsalkka Gustaf Mannerheimia, jonka syntymästä tuli kesäkuun 4. päivänä kuluneeksi 150 vuotta. Suurena katovuonna 1867 Varsinais-Suomessa syntynyt ja kolme vuosikymmentä keisarillisen Venäjän armeijassa korkeaksi upseeriksi kohonnut Mannerheim palasi Suomeen keskellä Venäjän vallankumousta syksyllä 1917. 

Tästä hänen uransa vasta urkeni. Hän ehti toimia kahdesti sekä Suomen laillisen hallituksen armeijan ylikomentajana (1918, 1939-1944) että maansa valtiopäämiehenä (1918-1919, 1944-1946) ja saneli ennen kuolemaansa 1951 vielä muistelmansa, joista tuli postuumisti myyntimenestys. Ei ihme että Mannerheim sai ylivoimaisesti eniten ääniä kun järjestettiin vuonna 2004 leikkimielinen kansanäänestys siitä, kuka on kaikkien aikojen suurin suomalainen.

Silti on hyvä muistaa, etteivät läheskään kaikki suomalaiset ole pitäneet Mannerheimia suurena idolinaan. Häntä vihattiin kiihkeästi niin kotimaisten punakapinallisten kuin pitkään myös heidän perinnekantajien joukoissa. Lisäksi myös monet porvarillisesti ajattelevat suomalaiset ovat mielellään haukkuneet häntä ryssänupseeriksi tai vierastaneet hänen ruotsinkielistä ja yläluokkalaista taustaansa.

Nykyään tunteet ovat kuitenkin pitkälti laantuneet, mikä ilmenee hyvin juhlavuoden yhteydessä ilmestyneistä monista kotimaisista Mannerheim-kirjoista, -taideteoksista ja niiden kiihkottomasta vastaanotosta. Mannerheim kiehtoo edelleen suomalaisia. Mutta harva kokee enää tarvetta kiistellä hänen roolistaan Suomen historiassa. Mannerheimia on moneksi. Kukin valitsee omansa.

Ulkomailla Mannerheim on kuitenkin vielä joissain piireissä kuuma peruna. Vuonna 2016 paljastettiin Pietarin keskustassa Mannerheim-muistomerkki joka herätti niin suurta närää maan vanhoillisissa kommunistipiireissä että jouduttiin nopeasti poistamaan. Ja Ruotsissa on vastikään ilmestynyt peräti kaksi populaaria Mannerheim-elämäkertaa, jotka ovat herättäneet kiihkeätäkin kansalaiskeskustelua.

Henrik Meinander, Mitä, missä, milloin 2018, 2017